Så hade vi turen att få biljetter till ännu en magisk upplevelse att fylla på med…

Peter och Vargen
Folksagan blir levande genom Oscarsbelönad animerad film och Prokofjevs musik.
Den mystiska, spännande och humoristiska historien Peter och vargen är ursprungligen en folksaga som inspirerade Prokofjev till orkesterstycket. Berättelsen har glatt generationer av barn och den har även blivit en animerad film som gjort succé världen över. Det här är en musikupplevelse för hela familjen från 7–107 år!
Peter lever fattigt med sin överbeskyddande farfar. Utstött och mobbad av traktens barn är hans vänner en fågel, en katt och en lite vimsig anka, som bor på gården. En vacker vårdag tar Peter med sig sina vänner ut till den lockande, men farliga skogen utanför där vargen lurar. Trots hot och svårigheter visar Peter prov på ett annorlunda mod, och historien får ett oväntat slut. I berättelsen gestaltas karaktärerna musikaliskt av olika instrument och sällan förenas film med klassisk musik på detta absoluta och levande sätt. Den animerade filmen, regisserad av Suzie Templeton, är gjord just med utgångspunkt från Prokofjevs musik. Filmen har belönats med många fina filmpriser, bl a en Oscar 2008.
I berättelsen gestaltas karaktärerna musikaliskt av olika instrument. Uppsala Kammarorkester framför musiken live under ledning av dirigenten Eva Lauenstein. Instrumenten som gestaltar en karaktär med ett specifikt ledmotiv är, violiner – Peter, hornet – vargen, klarinett– katten, tvärflöjt – fågeln, oboe – ankan, fagott – farfar.
Den känslostarka musiken tillsammans med det mörka i filmen kan upplevas otäckt för alltför små barn därför rekommenderar vi filmen från 7 år.
Innan filmen börjar gör vi en instrumentdemonstration och går igenom de olika karaktärerna samt får höra en liten del av de olika ledmotiven i filmen. https://www.ukk.se/program/peter-och-vargen/

Följ länken för att höra ett smakprov från Uppsala kammarorkester:

Peter och vargen

Ur Lgr 11 Skolans värdegrund och uppdrag

Skolan verkar i en omgivning med många kunskapskällor. Strävan ska vara att skapa de bästa samlade betingelserna för elevernas bildning, tänkande och kunskapsutveckling.